Creierul și trezirea spirituală

Creierul și trezirea spirituală

 

Timp de decenii, oamenii de știință au încercat să înțeleagă mecanismul neurobiologic responsabil în creier de trezirea spirituală a oamenilor. În ciuda eforturilor lor, nu a avut prea mult succes în acest sens.

Creier
Creierul Și Trezirea Spirituală

Dar ce este creierul?

Creierul este un organ foarte activ. Este centrul de control al corpului. Acesta face să funcţioneze organe ca inima şi plămânii. Lucrează singur sau împreună cu alte părţi ale corpului nostru. Toate simţurile, văzul, mirosul, auzul, pipăitul şi gustul depind de creierul nostru.

Este posibil să gustăm mâncarea cu senzorii de pe limbă doar dacă semnalele de pe papilele noastre gustative sunt transmise la creier. Odată ajunse la creier, semnalele sunt decodate. Gustul dulce al unei portocale este dulce doar dacă ne spune creierul acest lucru. Mai jos aveți o “hartă” a creierului care explică fiecare zonă de ce anume este responsabilă.

 

Frontal Lobe Lobul frontal

 • Mişcarea corpului
 • Personalitatea
 • Concentrarea, planificarea, soluţionarea problemelor
 • Sensul cuvintelor
 • Reacţiile emoţionale
 • Vorbirea
 • Mirosul
Parietal Lobe Lobul parietal

 • Pipăitul şi presiunea
 • Gustul
 • Starea de conştienţă a corpului
Temporal Lobe Lobul temporal

 • Auzul
 • Recunoaşterea facială
 • Emoţiile
 • Memoria pe termen lung
Occipital Lobe  

Lobul occipital

 • Văzul

 

Cerebellum Cerebellum

 • Denumirea în latină a creierului mic
 • Controlează motricitatea fină (muşchii)
 • Echilibru şi coordonare (evitarea obiectelor şi împiedicarea căderii)
Limbic Lobe Lobul limbic

 • Controlează emoţiile ca fericirea, tristeţea şi dragostea

 

Creierul este deci un organ fascinant si complex, responsabil pentru toate procesele mentale si comportamentale. Cercetarile recente au aratat ca acesta poate fi modelat si modificat prin practicile spirituale, conducand la o trezire spirituala.

 

Creierul Și Trezirea Spirituală
Creierul Și Trezirea Spirituală

Ce este trezirea spirituală?

Trezirea spirituala este un proces continuu de evolutie a constiintei, care poate fi atins prin meditatie, yoga, rugaciune si alte practici spirituale. Acestea au ca scop dezvoltarea unei conexiuni mai profunde cu Sinele superior si cu universul, permitand o intelegere mai profunda a scopului si sensului vietii.

Practicile spirituale au un impact puternic asupra creierului, prin schimbarea structurii si functionarii acestuia. Meditatia, de exemplu, poate duce la cresterea volumului si activitatii in anumite zone ale creierului, cum ar fi cortexul prefrontal, care este responsabil pentru atentie si constientizarea de sine. De asemenea, poate duce la reducerea activitatii in zona amigdalei, care este responsabila pentru stres si anxietate.

Yoga si alte practici corporale au, de asemenea, un impact pozitiv asupra creierului. Acestea pot duce la o mai buna functionare a sistemului nervos parasimpatic, care ajuta la relaxare si reducerea stresului. In plus, acestea pot duce la o mai buna functionare a sistemului endocrin, care ajuta la reglarea hormonilor si a starii de spirit.

Un studiu din 2019 a reușit să arunce o lumină asupra acestei chestiuni. Cercetătorii de la universitățile Oxford, Yale și Columbia au vrut să vadă ce se întâmplă în creierul nostru atunci când avem o experiență spirituală.

Ei au recrutat 27 de tineri adulți din Connecticut. Mai întâi li s-a cerut să-și amintească experiențele spirituale. Potrivit cercetătorilor, acest lucru a fost făcut pentru a construi scenariul lor de imagini. De asemenea, li s-a cerut să povestească câteva momente stresante și liniștite din viața lor.

Apoi, după o săptămână, cercetătorii au făcut scanări RMN ale participanților în timp ce aceștia au fost puși să asculte o înregistrare a unei voci feminine care le-a povestit experiențele lor. În scanări, a fost dezvăluit că toți voluntarii prezentau același model neurologic.

În creierul tuturor participanților, a existat o activitate crescută în cortexul parietal (ceea ce înseamnă că au avut o atenție sporită) și o activitate scăzută în lobul parietal inferior stâng (care este responsabil pentru auto-conștientizarea și conștientizarea altor persoane).

Acest lucru ar avea sens perfect pentru oricine a trecut printr-o experiență spirituală sau a avut o trezire spirituală. În timpul unor astfel de experiențe, o persoană își pierde complet starea de prezență a sa sau a oamenilor din jurul său și intră într-o stare aproape de transă. Dar partea uimitoare este că sunt pe deplin atenți la un singur lucru. Ar putea fi un gând, o emoție, o forță superioară, o amintire, respirația lor sau orice altceva.

Acest lucru se potrivește perfect cu ceea ce sugerează poveștile oamenilor iluminați spiritual. Potrivit acestora, în timpul unei treziri spirituale sau al iluminării, ei ating o stare transcendentă în care, în esență, simt că s-ar fi contopit cu divinul. Este o stare în care te simți cu adevărat una cu totul.

Este suficient să spunem că trezirea spirituală este ceva care ar trebui explorat în continuare. Acest lucru ar putea deschide o dimensiune cu totul nouă pentru studiul științific.

 

 

Karanna Academy©

 

Alte articole din categoria Spiritualitate

 

Vizitati-ne Pagina de Facebook 

0 0 voturi
Total Stele
Abonați-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile